CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Aku MeNuLis BuKaN KeRNa NaMa

I'M NOT WEIRD, I'M SPECIAL EDITION.... WOHOOOOO!!!!!!

Tuesday, November 18, 2014

sedihhh

sedihh...mmg sedihhh... kalau kita just nk mintak second opinion drp Doktor specialist...tp tiba-tiba kita dilabel sbgai tak tahu.. sbb kita quiry lah, kita mintak second opinion drp doktor... kadang2 aku rasa, baik aku diam je walaupon ade ade bende yg aku quiry psal patient.. 

i'm not totally jumping into absolute diagnosis for the patient. it just based on my observation..i suspected something wrong with patient's tongue structure..it may be true and may be not... so, please stop making a fuss about it.. if there is no problem with it..so, alhamdulillah... 

i'm totally not in a good mood today... so stress.. lots of things actually.. i'm in the middle of solving it one-by-one.. im still in learning process.. dont expect me to master in everything.. i'm still learning... learning to be a better person..better slp...better muslimah...

sometimes i think, it is better just to be like mak cik cleaner... not being stuck in such difficult decision making.. it's hard to make lots of decision in life... i wish i can stop being slp right now... 

maybe i'm a bit emotional right now.. i know!!... i tried to be positive, but somehow.. unconsciously i being turn back into -ve person.. arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

Friday, January 3, 2014

oh simple things, where have you goneeeeee

oh simple things,
where have you gone,
i'm getting OLD and i need something to rely on,
so tell when you gonna let me in,
i'm getting TIRED and i need somewhere to begin.....

~i'm so confused right now... i don't know why but i feel like becoming speech-language pathologist is not my passion and my dream. on top of that,  i don't feel happy doing it.
~i don't know how to manage this feeling and the worst thing is i don't know what i really want to be...

oh Allah, please guide me...

Wednesday, January 2, 2013

Review Produk Biore UV Perfect Face Milk

Selamat menyambut tahun 2013....Hoyehhh..aku bertambah muda *ye ke?

Entry ini ditujukan kepada mereka yg mempunyai masalah kulit muka berminyak..seperti mana aku pon dulu ada masalah yg same.. sebelom aku citer pasal produk ni, nk lah aku bercerita ckit pasal masalah kulit muka aku..dodulu, kulit muka aku boleh dikatakan sgt severe dgn minyak2 yg berlebihan.. time pukul 11 ke atas, mmg muka aku dah macam org minyak..sampaikan lecturer aku pon boleh tegur pasal muka aku nih..malu wehh..

Memandangkan masalah  ni tak akan selesai kalau aku duk diam je, so aku pon mengoggle la untuk mendapatkan jawapan bagi masalah aku ni...mmg sekarang ni, asal ade masalah je tanye pakcik google..nanti kalau pakcik google mati, kita nak tanye sape pulak ek??.. hmm.. ok, berbalik kepada persoalan tu, aku pon terjumpelah satu blog yg bt review pasal kulit berminyak ni dan produk yg dia guna (aku dah lupa nama blog dia). Petang tu, terus berdesuuup aku pegi watson untuk beli produk Biore UV perfect face milk. Harga dia kalau tak silap dalam RM12 ringgit.

Terima kasih pkcik google


Duk google2, jumpe gambar ni daripada blog puteridamias.blogspot.com


Cara memakai:
Goncang dulu botol tu sebelom digunakan. Ni supaya kandungan dalam botol sebati. Lepastu tekan slow2 (tekan kuat,habislah terpercik keluar) letak sedikit dekat hujung jari,dan trus apply kt kulit muka. Kita tak boleh pakai face milk ni mcm kita pakai krim muka sebab face milk ni cepat menyerap dalam kulit. So, bila tekan, letak kt jari, trus apply.. 3 simple steps. Lepas pakai face milk ni, bolehlah korang nk pakai compact powder ke ape ke.

Pro:
1) Mmg dapat mengurangkan minyak muka immediately.
2) Muka korang terasa licin je lepas pakai face milk ni
3) Kawalan minyak lebih kurang 9-10 jam (berdasarkan experience aku lah)

Cons:
1) Kalau digunakan face milk ni tiap2 hari, kulit muka jd kering. ni berdasarkan pengalaman aku. Memandangkan sebelom ni aku ada kulit muka yg berminyak, so aku pakai lah face milk ni hari2..lebih kurang dalam 3 minggu lepas guna face milk ni, kulit muka aku jd kering.. memanglah selama ni aku tak suka kulit berminyak, tp xnak lah kulit muka jd kering sgt.
2) Untuk part yg putihkan muka, bagi aku effect dia xde. Warna tone still sama.

Cadangan:
1) Bg mereka yg kulit berminyak dia tak lah teruk sgt, baik gunajarang2 je. Untuk yg mmg terlebih minyak, guna kerap ckit tp xterlampau kerap
2) Biasanya aku selang-seli hari antara pakai face milk dgn krim muka biasa (aku bukan pandai sgt bab2 mekap ni, aku pakai ape yg aku rasa sesuai dgn kulit aku..haha)

aku beli face milk ni time mula2 masuk 3rd year 2nd sem, sekarang dh nk masuk 4th yr 2nd sem..kiranya mmg tahan lama la..sbb aku xde la pakai tiap2 hari..berbaloi jgk lah walaupon time mula2 beli dulu, aku rasa botol dia kecik sgt, xsesuai dgn harga...haha

Sekarang,kulit muka aku dah tak berminyak sgt.. wlaupon aku xpakai face milk ni seminggu, minyak berlebihan kt muka dah berkurangan dan nampak mcm kulit muka yg normal.. So, berkesan jgk lah si face milk nih..hehe

aku xde ambil gmbar sediri b4 and after, so aku ambil gambar ni daripada blog sugarcoatedmuffin.blogspot.com.. Korang boleh jgk review blog dia pasal produk ni..
Tata!! have a nice day ahead people~~


Tuesday, December 25, 2012

Thank You, xie xie!!

Selamat ber-study week bg mereka2 yg akan menghadapi final exam.


Aku ni pon sepatutnya menghadap nota2, tp biasalah selagi esok tak exam, slagi tu lah semangat tak datang. Hehehe..30 Dec ni aku ada paper dysphagia.. lepas tu paper last, 7 jan 2013..kemudian balik bercuti kt rumah... yesss.. Semenjak dah bergelar final year student, aku lebih banyak menghargai setiap minit aku berada kt USM terchenta ni..klau ada apa2 event dekat sini ataupun ada kawan2 ajak pergi tempat yg best, for sure aku ikut.. dan aku rasa sambutan hari lahir aku yang ke-22 kali ni mmg paling terindah.. :D.. biasalah, tahun depan coursemate aku dah tak leh sambut besday aku dah..sbb bulan 12 tahun depan sume dah sibuk2 cari kerja dan ada kt hometown masing2..

Walaupon sambutan tu dah berlalu, aku tetap nk ucapkan terima kasih yang tak terhingga bt kawan2 aku yg telah buat "surprise birthday party" utk aku, dan hadiah2 yg korang bagi akan aku simpan elok2..hahaha.. *tak tipu taw*. 

Hadiah daripada coursemates

Pavlova daripada juniors
Kepada trio yg bagi hadiah handbag yg comel, maaplah xde gambar beg tu,xsempat nk ambil gambar..

memandangkan ramai kawan2 aku yg akan kawin tahun depan (2013), aku nk wish selamat berbahagia dengan pasangan masing2, moga kehidupan korang akan dapat saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain.. aku pulak bila ye?? hmmm..hahaha.. still tgah tunggu mr.jodoh datang..wah, baru aku sedar yg aku dh tuaaaa... xpe lah, aku baru je umo 22 years young..lagi muda daripada tahun lepas..thehehe..btw selamat berhibernasi terutama kepada budak2 usm, kuabg kerian, kelantan..sbb sekarang ni musim tengkujuh..sejukkkk.. mmg tido je keje tetap budak2 ni sekarang




aku, lee ting dan hannah ketika di langkawi :D
tata!!

Saturday, September 22, 2012

Testimoni produk VCO dr azimuth


salam...slamat sejahtera utk sume readers blog yg tak seberapa ni...

mmg lame betol la aku xupdate si kuchalana ni..segale sawang dan habuk2 telah bertebaran dengan jayanya kat blog ni (nk buat cmne, tuan dia busy sokmo).. haha... memandangkan ni adalah post yg pertama aku selepas berhibernasi begitu lama, aku nk citer sikit pasal produk virgin coconut oil (VCO). ye la, sume pompuan kat dunia ni nk kulit cantik, mulus, berseri dan sebagainya. so, aku harap dengan review yg aku bt ni dapatlah sedikit sebanyak membantu u olls dlm mendapatkan kulit yg licin berseri...cheewaah

aku dh pakai produk ni dekat 6 bulan dh...aku stat pakai vco ni selepas muka aku terkena sun burn yg sangat xmanis dipandang... dengan aksesori seperti bintang2 jerawat yg menghiasi pipi2, mmg terus buat muka aku hilang seri... aku sendiri yg tengok muka pepagi hari ni depan cermin pon rase xselera.. justeru, kawan se-course aku telah men-recoomend kan vco ni

cara menggunakan vco ni dgn sebaik mungkin ialah amek sesudu vco,1-2 kali sehari...kalau ikut guideline yg dr azimuth bagi, pas amek vco, minum segelas air masak... tp, aku plk, xminum pon air pas amek sesudu vco pagi2 hari.....time mlm plk, pas bersihkan muka, aku biar muka aku seketika (drp yg aku bc, jgn letak pape lagi kt muka selepas pakai facial cleanser, sbb nk biar minyak semulajadi muka kita kuar dulu), then apply vco kt muka dgn leher...pastu, buat keje mcm biase, mcm tgok running man ke, tido ke... then, bila pagi..lihatlah muka anda depan cermin..tadaaa

sekarang muka aku dh kurang jerawat...pastu bile2 bgun pagi, mesti tersenyum tgok muka sendiri begitu flawless and bermaya... hehe... jeles tak ,jeles tak?.. aku beli vco ni dgn harga rm30... so, sape2 yg  berminat, boleh la dapatkan kt tempat dr. azimuth ye..diskaun? mintak dengan dyeorg

Gambar aku time mjlis akad nikah abang aku no2, abang rem


Tuesday, February 21, 2012

Kereta Pahlawan-Tuah, Jebat, Lekir, Lekiu dan Kasturi

hari ni baru aku dapat berita yg proton dh kuarkan kete terbaru yg berkonsepkan pahlawan... haha...mmg ketinggalan zaman btol...kalau sape2 yg pegi Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2010, for sure dyeorang dah tengok kete2 tersebut depan mata... memandangkan aku baru je tahu, so aku pon google la nk melihat kehenseman kete2 tersebut... so, daripada pemerhatian dan tilikan aku selama beberpa minit, aku tengok kete jebat yg paling sesuai dgn aku... sbb sbelom ni aku mmg suke dgn kete evo (pengaruh citer 2 fast 2 furious, hasil lakonan brian o' connor).disebabkan semangat utk membeli barangan keluaran malaysia (chewaaah), aku rase baik aku beli kete jebat ni... well done proton

ini adalah wajah-wajah kereta tersebut...

 Proton Konsep Jebat – Inspirasi daripada Lancer Evolution

Memiliki kapasiti enjin 2.0L jenis MIVEC turbo dengan 237 hp. Boleh mencapai kelajuan daripada 0-100 km/jam dalam masa 5.6 saat. Kelajuan maksimum boleh mencapai sehingga 232 km/j.



 Proton Konsep Tuah – Generasi Persona akan datang

kete tuah mmg nampak mewah...inovasi daripada kete pesona



 Proton Lekir – Reka bentuk Kereta Perlumbaan Lotus 

mesti ramai lelaki yg minat kete lekir ni..walaupon ade sesetengah org yg kate name kete2 ni xcommercial la, tp bg aku, tu identiti negara kita... nape kita nk malu dgn nama2 ni... org jepun pon letak nama jepun kt barangan keluaran mereka...skarang ni, jenama2 tu yg yg kita beli dan guna dengan bangganya..






Proton Kasturi – Inovasi Daripada New Saga


Proton Lekiu – Inovasi SUV Exora


bagi mereka2 yg dah berkeluarga, kete proton lekiu mmg sesuai sbgai kenderaan keluarga




 
So, pilihan terletak di tangan anda...nk pilih model yg mcm mana yg sesuai dgn keadaan, personaliti dan yg paling penting poket anda.  Kalau rase berkemampuan, beli la yg mahal pon tkpe. Yg penting “ukur baju di badan sendiri” bukan di badan orang laen ye. :) 

kredit gambar dan sedikit info daripada Kulanz salleh

Wednesday, January 18, 2012

USMKK


desasiswa nurani utk puteri

keadaaan meja prof ina time final exam
There was an error in this gadget